Vízben kiválóan oldódik. Higroszkópos anyag, amely tulajdonságának csökkentésére a gyártók felületkezelő anyagot használnak, ezzel növelik a szemcsék szilárdságát is. A felületkezelt karbamid nem higroszkópos, nem hajlamos összetapadásra, ezért ömlesztve is szállítható, fedett helyen tárolható. Ammóniumnitrát-tartalmú műtrágyákkal nem keveredhet.
Általában prillezett formában kerül piacra, de lehet találkozni granulált változattal is. A piacon található legkoncentráltabb nitrogén.
A karbamid hosszabb hatástartamú nitrogén műtrágya. Biokémiai folyamatok során alakul át nitráttá és a közbenső termékek a talajból nem mosódnak ki, ezért e termék kiválóan alkalmas alaptrágyázásra.
A karbamidot ajánlatos a vetés előtt legalább két-három héttel a talajba juttatni, így a bomlása során keletkező szalmiák (ammónia) nem gátolja a magok csírázását.

Hatóanyag-tartalom:

– 45-46% amid-nitrogén (CO-(NH2)2)

Felhasználás:

A talajban lejátszódó biokémiai folyamatok során alakul át nitráttá és a közbenső termékek a talajból nem mosódnak ki, ezért e termék kiválóan alkalmas alaptrágyázásra, de fejtrágyázásra is alkalmazható. 0,5-1%-os oldat formájában lombtrágyázásra is használható, mivel vizes oldata nem perzseli a növényzetet.
Adagolása a talaj ellátottságtól függően és a termesztett növény igényeinek megfelelően: 100-400 kg/ha.

Tárolásával kapcsolatos tudnivalók:

Hőtől, fénytől és nedvességtől védett helyen történjen a tárolása. A felületkezelt karbamid nem higroszkópos, nem hajlamos összetapadásra, ezért ömlesztve is szállítható, fedett helyen tárolható. Ammóniumnitrát-tartalmú műtrágyákkal nem keveredhet. Maximum két big-bag zsák kerüljön egymásra a betárolás során. Ezzel kiküszöbölhetjük a nyomással okozott összetapadást, így a tárolás utáni tavaszi felhasználása könnyebb lesz.