A mészammonsalétrom közismert és elterjedt nitrogéntartalmú műtrágya. A következő megnevezésekkel illetve rövidítésekkel vannak jelen a piacon: MAS, KAS, CAN, ANL. A hazai gyártású MAS a Pétisó. A MAS típusú műtrágyák fő hatóanyaga az NH4NO3 (ammónium-nitrát, rövidítve AN), amelyhez gyártótól függően kálcium-karbonátot (CaCO3) vagy dolomit lisztet (CaCO3MgCO3) kevernek.
Az ammóniumnitrát kétféle formában tartalmazza a nitrogénhatóanyagot; ammóniumion (NH4+) és nitrátion (NO3-) formájában. A növények csak a nitrátiont tudják tápanyagként közvetlenül felvenni, így ez az ammóniumnitrát gyorsan ható hatóanyaga. Az ammóniumiont a növények nem tudják közvetlenül felvenni csak kis mennyiségben. A nitrifikáló baktériumok közreműködésével alakul át felvehető formára, amikor az ammóniumion nitrátion formájában oxidálódik. Ezért az ammóniumion az AN-műtrágya lassan ható nitrogéntartalma.
A CaCO3 és a MgCO3 vízben nem oldódik, de különböző savak (szénsav, talajsavak, gyökérsavak és salétromsav) hatására vízoldható vegyületté és így a növények számára már felvehetővé válik.
A kalcium megemeli a talaj pH-értékét, továbbá csökkenti a műtrágya savanyító hatását.

 

Hatóanyag-tartalom:

– 13,5% ammónium-nitrogén (NH4),
– 13,5% nitrát-nitrogén (NO3),
gyártótól függően: Ca vagy Ca és Mg
Összes nitrogén hatóanyag tartalmuk 26-29% között változhat.

Felhasználás:

Alaptrágyázásra és fejtrágyázásra talajvizsgálati eredmények ismeretében a növény igényeinek figyelembevételével. Olyan területekre ajánljuk használatát, amelyek kémhatásának értéke kevesebb, mint 6-6,5 pH.
Adagolása a talaj ellátottságtól függően és a termesztett növény igényeinek megfelelően: Alap- és fejtrágyázásra: 100-600 kg/ha.

Tárolásával kapcsolatos tudnivalók:

Hőtől, fénytől és nedvességtől védett helyen történjen a tárolása. Megfelelő tárolási körülmények között hosszan tárolható. A big-bag zsákok maximum két magasan kerüljenek egymásra.