A foszfor nélkülözhetetlen elem a növények fejlődéséhez. Szinte minden anyagcsere folyamatban részt vesz. Építőeleme számos sejtalkotó vegyületnek, sejtmembránok, nukleinsavak fontos alkotórésze. A fotoszintézisben, a légzésben, alapvető biológiai szintézisfolyamatokban nélkülözhetetlen. Nagy jelentősége van a sejtek energiaháztartásában (ATP, ADP), az energia tárolásában és szolgáltatásában. A magtermésekben levő tartalék tápanyagban (fitin) is megtalálható. A növények csírázásakor a fitin szolgáltatja a fejlődés megindulásához szükséges tápanyagokat és energiát. Bár a foszfor nélkülözhetetlen a növények számára, termésnövelő hatása nem annyira látványos, mint a nitrogéné, mert a vegetatív részek fejlődését nem fokozza olyan mértékben. A termésképzésben döntő fontosságú, kihat a termés mennyiségére és minőségére is.
A búzát tápanyag-utánpótlás szempontjából a foszforigényes növények közé soroljuk. Jellemzően ősszel valamilyen foszforban gazdag műtrágyát juttatunk ki alá, ami lehet MAP, DAP vagy komplex műtrágya. Gondolhatjuk, mindent megtettünk ezzel a jó terméshez. Ha van elegendő csapadék, akkor nem lesz probléma. Nézzük meg azonban, mi történik a műtrágya kijuttatása után a foszforral.
Időben kijuttatjuk és bedolgozzuk műtrágyánkat és megfelelő csapadék is jutott a talajba. Ezzel  megindul a műtrágya szemcsék szétesése és a talajban beindulnak a folyamatok. Ez az, ami számunkra figyelmet érdemel. A kijuttatott foszfor talajoldatba kerül majd szerves- és szervetlen formába alakul, lekötődik. Az hogy milyen mértékben, nagyban függ a talaj pH-tól. Savanyú talajokon vashoz és alumíniumhoz, lúgos talajon pedig kálciumhoz és magnéziumhoz kötődik. Ez a folyamat különböző mértékben, de beindul és lejátszódik a talajban. Műtrágyaként kijuttatott foszfor mennyiségének maximum 20-25%-át tudja a növény hasznosítani az első évben. A probléma, hogy nem mindig találkozik a kultúrnövények foszfor szükséglete és a talajból felvehető mennyisége, mely nagyban függ a talajélettől és a hőmérséklettől (relatív foszforhiány) is. Ilyen időszakok áthidalására nyújt segítséget, ha megfelelő formában, időben és módon juttatunk foszfort a búzára. Ehhez kell egy új technológiai elem megismerése, melyet az őszi gyomírtással egy menetben adunk oda. A lombtrágyaként kijuttatott foszfor nagy hatékonysággal fog felszívódni lombon keresztül. A magas foszfortartalomnak, káliumnak és a cinknek köszönhetően olyan formában és arányban kapja a növény a hatóanyagokat, melyeket ilyenkor igényel és nagy hatékonysággal tud felhasználni. Így sokkal eredményesebben tudjuk növényeinket a télbe küldeni, melynek köszönhetően tavasszal sokkal erősebb, életképesebb állomány indul fejlődésnek.
Ilyen esetekre ajánljuk a ZSÉMIX magas foszfor tartalmú lombtrágyát. (A kék színnel kiemelt részre kattintva olvashatja a termékkel kapcsolatos részleteket.)
Nem kell külön munkaműveletet szervezni kijuttatására, aki egyébbként is alkalmaz őszi gyomírtást a búzában, hiszen az ilyenkor használatos herbicidekkel is jól keverhető.
Ezzel az új foszfor stratégiával már ősszel olyan kondícióba tudjuk hozni az állományt, amely alkalmassá teszi, hogy a búza töretlen fejlődéssel induljon meg tavasszal a jó termés érdekében.