2021. április 01. Foszforból egy kis idejű, átmeneti hiány is zavarokat okoz a növény fejlődésében.
A hiányt okozhatja a talaj PH, az elemek antagonizmusa vagy a hidegstressz miatt nem megfelelő gyökérműködés.
Megoldást kínál a magas foszfor tartalmú ZSÉMIX. Összetétel: P2O5 575 g/l, K 81 g/l, Zn 140 g/l.
A tápelemek közül a foszfor az, melynek felvétele a leglátványosabban csökken, száradó illetve kevés felvehető vizet tartalmazó talajokban. Ennek egyik oka az, hogy a foszfor nagyobb mennyiségben a talaj felső rétegében található meg. A kelő növények foszfortartaléka hamar elfogy, ezért szükség van foszfor pótlására, hogy a növény kezdeti fejlődése, akár egy hidegstressz (kukorica) esetén is töretlen maradjon.

A foszfor elősegíti a fiatal növények jobb gyökeresedését, ezen keresztül a fejlődés intenzitása is nő, nagyobb víz- és tápanyagfelvétel, jobb stressztűrő képességgel bír. Ezért az alaptrágyázás mellett nagy szerepet kap ma a startertrágyázás is. A harmonikus káliumellátás jótékonyan befolyásolja az ozmotikus nyomást, megnöveli a növények stressz toleranciáját, például a szárazságtűrést, így aszályos évjáratokban, különösen megnő a növények megfelelő káliumellátottságának a jelentősége. A káliummal jól ellátott őszi vetésű növények fagytűrő képessége is nő azzal, hogy nő a sejtek cukortartalma. A növények vízháztartásának szabályozásán át csökkenti a párologtatás intenzitását, ugyanakkor növeli a gyökerek vízfelvevő képességét.
A foszfor a talajban található Zn egy részét is inaktiválja, ismét megoldás a ZSÉMIX, mivel a készítmény ezt az elemet is tartalmazza.
A hajszálgyökereit vesztett állományban a kezelés után új, aktív hajszálgyökerek jelennek meg, és adnak új erőt a kezelt növényeknek.
A ZSÉMIX által megerősített gyökérrendszeren keresztül a talajban lévő tápanyagok könnyebben elérhetők és felvehetők lesznek.
A ZSÉMIX hatására beindul a gyökérnövekedés.
A piac igényeinek megfelelően átalakuló kalászos fajta szortiment, természetes technológiai változásokat tesz szükségessé.
Mind a vetőmag mennyiségben, mind a vetésidőben, valamint a növényápolásban újszerű gondolatokat kell meghonosítani.
Az intenzívebb fajták, intenzívebb védelmet és táplálást kívánnak.
A csökkentett vetőmag mennyiségek, ritkább állományt és a fejlődés kezdetén nagyobb kiszolgáltatottságot eredményeznek.
A terület kompenzálását jelentő bokrosodáshoz erős, nagytömegű aktív gyökérzetre van szükség, amivel biztosítható a megnövekedett tápanyagigény kielégítése.
A talajból, ebben az időszakban, a növényzet csak nagy energia lekötést igénylő módon tudja felvenni a gyökérzet növekedését elősegítő foszfort. Ebből a szempontból is jelentős szerepe van a ZSÉMIX-nek.
Ez a magas – 575 g/l – foszfor tartalmú levéltrágya, energetizálja a növényt, részben az azonnali felvehetőséggel, részben a gyökérsav termelésének a stimulálásával.
A benne található kálium (81 g/l) hatóanyag kiváló stresszoldó hatást biztosít, míg a (140 g/l) cink növeli az immunitást.
A megnövekedett gyökérzet folytán, erősebb a bokrosodás, csökken a korai betegségek kockázata, egyszóval vitálisabbá válik a növény.
A Zsémix használata csökkenti a termesztés korai időszakának kockázatait és az ár/érték arány miatt, mind szakmailag, mind anyagilag megtérül a készítmény 1-3 l/ha-os dózisban történő használata.
Felhasználható: kalászosok, kukorica, repce kezelésére
Dózis: 1,0–3 l/ha.
További információ: +36 70 886 3127
INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS!
RAIZA MIX a magok egyöntetű és robbanásszerű csírázásához
Őszi gyomírtással egy menetben extra energia az őszi búza kezdeti fejlődéséhez