2020. november 05. – Néhány héttel ezelőtt még az esőért imádkoztunk, hiszen a földbe vetett repce, ha kikelt, ha nem, kritikus állapotban volt. Nem is beszélve a talajok felső rétegének kiszáradásáról. Hogyan tudunk talajt előkészíteni a gabonák vetéséhez? Azután megérkezett az égi áldás és most azt szeretnénk, ha kicsit szárazabbra fordulna.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

Mindenekelőtt meg kell tanulni együtt élni a változásokkal, a munkánkra ható biotikus és abiotikus tényezők hatásaival.

Térjünk vissza az eredeti problémához és helyezzük el ebbe a kontextusba.

Ha marad a csapadékos időjárás, az gátolja a betakarítást, nehezíti a talajmunkát, hátráltatja (kitolja) a vetésidőt.

A későn vetett, későn kelő (mert ki fog kelni) kalászos, a fokozatosan lehűlő talajban, vontatottan fog fejlődni és bár szakmai vita témája a kalászos optimális fejlettsége a télbe menetelnél, azért azt leszögezhetjük, hogy egy jó gyökérzettel télbe menő kalászos, könnyebben és eredményesebben vészeli át a telet, mint egy gyökérváltás előtti növényzet.

A T1-es gyom konkurenciáról, valamint az utóbbi időben egyre gyakrabban előforduló szívó kártevők fejlődést befolyásoló hatásairól nem is beszélve.

Felmerül a kérdés, lehet-e ezekre a gondokra megfelelő választ találni? Nem könnyű, de szerintem lehet.

Azért, mert a probléma összetett, több oldalról kell megközelíteni.

Természetesen a növénytáplálás kutatása is fókuszba kerül, ami elsősorban az egyes elemek kölcsönhatását veszi célkeresztbe, a növények fenológiai állapotának relációjában.

A felvehetőség, a növényen belüli transzlokáció, a kijuttatott kis mennyiségek koncentrált hasznosulása, a célirányos kijuttatás mind, a levélen keresztüli táplálás felé fordítják a mezőgazdasággal foglalkozó szakemberek figyelmét.

Ennek következtében a biostimulátorok, stressz oldók, immunizálók, levéltrágyák, önmagukhoz viszonyított növekedése messze meghaladja a hagyományos input anyagok piaci növekedését.

HED-LAND Kft. abban a szerencsés helyzetben van, kutatási ars poétikájának köszönhetően, hogy a termék palettája széleskörűen kínál megoldásokat a fent vázolt problémákra.

Ha konkrétan a mostani aktualitása, a kalászosokra gondolunk, mindjárt találunk két olyan terméket, amelyek kiváló ár-érték aránnyal alkalmazható a kialakult vetésidő-kezdeti fejlődés, stressz oldás problémára.

Közismert, hogy a foszfor hasznosulásának – amely a gyökérképződés alapeleme – egyik fő problémája a hőmérséklet, márpedig egy lehűlő talajban a foszfor felvétele, hasznosulása erősen gátolt.

Erősen befolyásolja a foszfor elérhetőségét a növény számára a talaj Ph állapota.

Savanyú talajoknál korlátozott a foszfor felvehetősége, ugyanakkor a foszfort a gyökerek csak 1 mm távolságból tudják felvenni, ami szintén korlátozza a foszfor talajon keresztüli elérhetőségét.

Gyenge gyökérzet, mérsékelt tápanyag felvételt biztosít, amit tovább nehezít az is, hogy a foszfor nehezen mozog a talajban.

Ebben a helyzetben, kísérletek egész sorával bizonyítottan, adhat megoldást a Zsémix nevű levéltrágya, mely koncentrált (575 g/l) mennyiségben tartalmaz foszfort, ami nagyon jól mozog a növényben,és jut le a gyökerekhez , mellette 80 g/l káliumot és 140 g/l cinket is tartalmaz.

Az ilymódon kijuttatott foszfor nem csak a hiányt pótolja a kezdeti fejlődés idején, hanem a gyökérsav képződésének stimulálásával könnyíti a talajból történő felvételt is.

A 140 g/l cink kiküszöböli a foszfor-cink antagonizmust, elősegítve a cink a növekedésre gyakorolt hatását, a kálium pedig az immunitás növelésében játszik szerepet.

Ez a folyamat azonban nem kevés energiafelhasználásra készteti a növényt, amit a 80 % aminosav tartalmú Naturamin WSP -vel tudunk kompenzálni.

Naturamin WSP 17 féle növényi esszenciális Aminosavat tartalmaz, köztük a stressz elleni védekezésben rendkívül értékes Prolint és Serint, a Naturamin WSP kiváló kelátképző.

Minden tápelem felvételét elősegíti, és felgyorsítja a tápelemek növényben történő mozgását, transzlokációját.

Magas koncentrációjuk révén, a hatás kifejtéséhez, alacsony dózisban való kijuttatásukat teszik lehetővé, ami kedvező ár-érték arányt eredményez.

2 l/ha Zsémix és 0,3 kg/ha Naturamin költsége alig haladja meg a 7000 Ft-ot és mivel mindennel kompatibilis, jól illeszthető a kezelés egy őszi gyomirtáshoz, gombaölő szeres kezeléshez, vagy inszekticides kezeléshez.

Naturamin WSP stressz oldó hatása is kiemelkedő, tehát egy abiotikus stressz, vagy egy fitotoxikus hatás kivédésére is kedvező hatással van.

Zsémix már bizonyított, és az aminosavak pozitív hatása vitathatatlan, ezért kockázat nélkül tudom ajánlani a kalászosok kezdeti fejlődésének elősegítésére.

ZSÉMIX (FOSZFORSTRATÉGIA LEVÉLEN KERESZTÜL)
REPCE őszi növénytáplálása levélen keresztül