2018.07.20. – Az idei évben egy újdonsággal jelentünk meg termékkínálatunkban. Egy olyan mikrogranulált műtrágyát ajánlunk a növénytermesztők részére, amely komplex és harmónikus tápanyag összetételének köszönhetően a növények kezdeti, kritikus fejlődési fázisában segíti azok fejlődését. A plussz tápanyagtartalom nagyban meghatározza a REPCE, de más szántóföldi és kertészeti növények kezdeti, töretlen fejlődését. Lentebb ezeket az előnyöket részletesen kifejtem.

Ismerős mindenkinek, mikor a hűvös, hideg időjárási körülmények miatt gátolt a növények tápanyagfelvétele. Ilyenkor a levél belilul, úgynevezett antociános elszineződést mutat. Ennek oka, hogy a talaj hőmérséklet olyan szintre csökken, ami miatt a gyökér már nem képes felvenni megfelelő mennyiségben a növények fejlődési ütemének megfelelő szintű tápelemet. Kialakul egy stresszhelyzet. Mint tudjuk minden a növényt érő stressz csökkenti a produktumot. Ma már a növények genetikai potenciálja hihetelen terméseredményekre lennének képesek, ha ideális körülményeket biztosítanánk számukra. Minél hatékonyabban csökkentjük növényeink életfázisában a termést csökkentő tényezőket annál nagyobb terméstlagra leszünk képesek. Természetesen lehetőségeinkhez képest. Homok talajon nem tudunk majd 30 tonna feletti kukorica átlagtermést elérni (Agrofórum cikk), csak nagyon magas ráfordítással (öntözés és szerves anyag kérdés megoldása). Kellenek adottságok, hogy egy okszerű tápanyag-gazdálkodás mellett szép terméseredménnyel zárjuk a szezont. Ebben akarunk és tudunk mi segíteni.

Miért az ACTIV SUPER POWER?
A vízoldékony P2O5 tartalom mellett a jelenlevő nitrogén, kálcium, kén, bór és a cink lehetővé teszik a növények kezdeti fejlődési fázisától történő, megfelelő növénytáplálását. Alkalmazásával lehetővé válik, hogy ezeket a szükséges tápanyagokat a mag és a gyökér közelébe juttassuk. Segítve ezzel a foszfor felvehetőségét a növény gyökerének legkritikusabb fejlődési fázisaiban. Ennek eredményképpen egy sokkal erőteljesebb növekedést, fejlődést tapasztalhatunk. Használata mellett a gyökér fejlődésbeli különbsége szemmel látható a gyökérhossz méretében, de különösen a hajszálgyökerek tekintetében erőteljesebb hajszálgyökér képződés tapasztalható.

A legtöbb piacon elérhető mikrogranulátum nitrogént, foszfort és cinket tartalmaz. Ez a három anyag ugyan fontos szerepet tölt be a kezdeti fejlődés során, de hiányzik néhány olyan fontos tápelem ezek mellől – mint a kén, a kálcium, a bór -, amelyek használatával tudunk igazán segíteni a tápanyagfelvételen és a növények fejlődésében.
KÉN (S) – Mikrogranulátumok nagy többségében a nitrogén mellett nincs kén. Azért fontos, hogy kén legyen a nitrogén mellett, mert a kéntartalmú fehérjék, – amelyek nagy biológiai aktivitásúak – felépítéséhez elengedhetetlen ennek az elemnek a megléte. Szerepet játszanak az energiaátvitelben (cisztein). Metionin hiányában megáll a növekedés, de mint szerkezet alkotó is jelentős (hídképző elem). Számos növényi anyagcseretermék szintén kén tartalmú (vöröshagyma és a fokhagyma illatanyaga).
KÁLCIUM (Ca) – A gyökér a fejlődéséhez nem nélkülözheti a kálciumot, hiányakor a gyökércsúcs osztódó szövete elpusztul, a sejtfal nyálkásodni kezd. Savanyú talajokon a foszfor nem felvehető. A kálcim pH növelő hatása miatt a foszfor könnyebben felvehető lesz.
BÓR (B) – Mikroelemek közül a bór nélkülözhetetlensége vált először ismeretessé, gondoljunk csak a cukorrépa termesztésére. A bór élettani szerepe, hogy szabályozza a vízgazdálkodást, a szénhidrátok vándorlását és a fehérjék színtézisét. Ilyen szerepe lehet az auxin (egy növényi hormon, amelynek a szár és a gyökér növekedésének irányításában is szerepe van ) képzésben is, mert bórhiány esetén a virág rosszul fejlődik és a gyökérrendszer satnya marad.

Úgy gondolom a fenti okok miatt könnyen belátható, hogy okszerű tápanyag-gazdálkodást csak olyan termékkel tudunk megoldani, amely erre alkalmas és komplexen kezeli egy adott probléma megoldását.

Napraforgó termésfokozása levélen keresztül
Boldog Békés Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag Új Évet Kívánunk!