2020. szeptember 17. – Az őszi vetésű növények, kalászosok, repce speciális körülmények között kezdik meg a fejlődésüket. Mit értek a speciális körülményen? Folyamatosan hűlő talajt, gyakorta arid (száraz) időjárást, biotikus és abiotikus stresszhelyzeteket.

Hogyan kezeli ezt a helyzetet a mezőgazdasági gyakorlat?

Vetés előtt kijuttatja az egész tenyészidőszakra tervezett hatóanyagok közül a foszfort és a káliumot, valamint a nitrogén egy részét és várja, hogy a kelést követően a növényei kellő fejlettséggel menjenek a télbe.

Én, személy szerint, ezt a minimalista gondolkodást nem tartom elfogadhatónak egy eredményes gazdálkodásra törekvő szemlélet alapjául. Ma már a tudományosan is megalapozott növényélettani ismeretek birtokában, igenis, gazda módjára kell kezelnünk az egyes tápelemek szerepét, felvehetőségük, hasznosulásuk körülményeit, azok a növény felépülésére, termésre gyakorolt hatását.

Ezen felvetés alapján értelmezzük a legfontosabb, úgymond, esszenciális tápelemek szerepét, azok esetleges hiányának következményeit a növényeink fejlődése szempontjából.

Nitrogén: a köztudatban a növekedés, a nagy termés, a nagy zöldtömeg kialakulásáért felelős tápelem.

A teljes tenyészidőre vetített mennyiség egyharmadát ősszel, a kétharmadot tavasszal, lehetőség szerint két alkalomra osztva kellene kijuttatni. A komplex műtrágyák összetételének többsége is ezt az arányt tükrözi. Az őszi hasznosulásnak, mivel ez többnyire a talajba dolgozva kerül kijuttatásra, nincs problémája, annál inkább elgondolkodtató a tavaszi kijuttatás, számolva egy huzamosabb csapadék mentes időjárással, a hatóanyag nagyobb része elillanhat.

Ebben az esetben van jelentősége a direkt felvétel lehetőségét kínáló folyékony műtrágyának, illetve a nagy nitrogén koncentrációval rendelkező levéltrágyának, mint amilyen a HED-LAND Green Max, ami a 252 g/l nitrogén mellett 164 g/l ként és 300 mg/ l, molibdént is tartalmaz jelentős mennyiségű aminosav kíséretében.

Ez a levéltrágya kvázi fejtrágyaként is alkalmazható 5-25 l/ ha-os dózisban.

Foszfor: A második legfontosabb tápelemnek titulálják, bár bizonyos szempontokat figyelembe véve jelentősége még a nitrogénnál is nagyobb. Probléma vele, hogy a növény számára a legnehezebben hozzáférhető tápanyag. Felvehetőségét számos környezeti és helyzeti tényező befolyásolja. Hőmérséklet – mint tudjuk a talaj hőmérséklete az ősszel elvetésre kerülő kultúrák esetében folyamatosan csökken, a talaj pH-ja, 6,5-ös pH alatt szintén csökken a felvehetőség százalékos esélye, a gyökértől való távolság, max. 1 mm távolságból felvehető, mindezeket egybevetve, kedvezőtlen feltételek esetén, akár 7%-ra csökkenhet a foszfor hasznosulása. Ez a körülmény döntően kihat a gyökér fejlődésére, márpedig megfelelő gyökérzet nélkül csökken a télállóság, romlanak a repce tavaszi újra indulásának esélyei, a repce oldalág-növekedése, a búza bokrosodása, a talajból történő víz és tápanyag felvétele, a képződött asszimiláták tárolása, a növény energia-ellátása és még sorolhatnám a káros élettani kihatásokat.

Ilyen szélsőséges esetben, vagy a biztos gyökeresedési folyamat megindításához nyújt lehetőséget a levélen keresztül direkt módon felvehető, magas foszfor, kálium és cink tartalmú Hed-Land Zsémix folyékony „Starter” levéltrágya (575 g/l P2O5, 81 g/l K, 140 g/l Zn), ami a növényben transzlokálódva eljut a gyökerekhez, stimulálva annak növekedését és működését, a K növeli a fagytűrő képességet, míg a Zn a növekedési hormon működését befolyásolva hat kedvezően. Ősszel és tavasszal 2-3 l/ha dózisban kijuttatva garantálható a nagyobb, biztonságosabb termés.

Az őszi káposztarepce esetében van egy speciális hatás is, ami kizárólag a káposztafélék esetében bír jelentőséggel, ugyanis ez a növényfaj nem képes mikorhizás kapcsolat kialakítására, aminek hatására a gyökér körül nagyon hamar kialakul egy kiürülési zóna, ezáltal a gyökér nem jut természetes formában foszforhoz. Ennek az állapotnak az áthidalásához feltétlenül szükség van egy olyan növekedés stimulátorra, mint a Zsémix.

Tudjuk azt is, hogy repce esetében az őszi regulálására, különösen az utóbbi időben jellemzően elhúzódó meleg ősz miatt, szükség van. Ennek a funkciónak is kvázi megfelel a Zsémix 1 l/ha dózisa kombinálva 2 l/ ha Hed-Land Craftmix-szel, amiben a repce mennyiségi és minőségi növekedéséhez elengedhetetlen mikroelemek találhatók, aminosavas kelát kötésben (50 g/l B, 90 g/l Mn, 90 g/l Mg, 4 g/l Mo, 70 g/l Zn, 80 g/l S és 160 g/l nitrogén).

Végül, de nem utolsó sorban a növényt érő különböző stressz helyzetek tompítására és a növényeink energia háztartására kedvezően ható két termékről. A Hed-Land Alga egy északi tengeri barna alga kivonata, mely a különböző növekedési hormonok mellett, nitrogénnel foszforral és káliummal lett feltöltve. Ez a készítmény, kiválóan alkalmas az abiotikus stresszhelyzetek kezelésére, mivel a hidegtűrése kiemelkedő. Amennyiben az Alga 2 l/ha -os dózisát kiegészítjük 0,3 kg/ha Naturamin-nal, úgy gondolom, hogy extrém környezeti hatások kivédését is elérhetjük.

Miből áll a Naturamin?

Tizenhét aminosav kombinációja nitrogénnel dúsítva, köztük olyan aminosavak, mint a Prolin, a Serin, amik az abiotikus stresszhelyzetek kivédését segítik, vagy a növényi kelátképzésre alkalmas Glicin, mely bármilyen szerves vagy szervetlen anyaghoz kötődve, rendkívül gyors transzlokációra képes a növényben.

A Hed-Land készítmények nem csodaszerek, de olyan mértékű szellemi innovációt tartalmaznak, amik lehetővé teszik őket növény és fejlődési fázis specifikus alkalmazásra és ezt nem kihasználni, úgy vélem emberi gyarlóság.

További információ: Bartók Norbert 06 (70) 886 3127

REPCE őszi növénytáplálása levélen keresztül
Váljon a REPCE egészségére!