2020. július 22.  –  Használjak-e mikrogranulátomot, ha igen melyik terméket válasszam?

   Ezek a kérdések merülnek fel először, mikor a technológiát végiggondoljuk. Ezzel az összefoglaló írással akarok segítséget nyújtani azoknak, akik még döntés előtt állnak.
Az MML Kft. egy olyan mikrogranulált műtrágyát ajánl a növénytermesztők részére Active Super Power néven, amely komplex és harmonikus tápanyag összetételének köszönhetően a növények kezdeti, kritikus fejlődési fázisában segíti azok fejlődését. A plusz tápanyagtartalom nagyban meghatározza a REPCE, de más szántóföldi és kertészeti növények kezdeti, töretlen fejlődését. Lentebb ezeket az előnyöket részletesen kifejtem. Egy intenzív növénynél, mint a repce igen fontos tényező, hogy nem lehet csak 1-2 elemre koncentrálni a mikrogranulátum esetében sem! Harmonikusan tartalmaznia kell azokat az elemeket, amely jelen esetben a gyökér megfelelő fejlődéséhez hozzájárul.

     Ismerős mindenkinek, mikor a hűvös, hideg időjárási körülmények miatt gátolt a növények tápanyagfelvétele. Ilyenkor a levél belilul, úgynevezett antociános elszíneződést mutat. Ennek oka, hogy a talaj hőmérséklet olyan szintre csökken, ami miatt a gyökér már nem képes felvenni megfelelő mennyiségben a növények fejlődési ütemének megfelelő szintű tápelemet. Kialakul egy stresszhelyzet. Mint tudjuk minden a növényt érő stressz csökkenti a produktumot. Ma már a növények genetikai potenciálja hihetetlen terméseredményekre lennének képesek, ha ideális körülményeket biztosítanánk számukra. Minél hatékonyabban csökkentjük növényeink életfázisában a termést csökkentő tényezőket annál nagyobb termésátlagra leszünk képesek. Természetesen lehetőségeinkhez képest, mert egy homok talajon nem tudunk majd 30 tonna feletti kukorica átlagtermést elérni, csak nagyon magas ráfordítással (öntözés és szerves anyag kérdés megoldása). Kellenek adottságok, de egy okszerű tápanyag-gazdálkodás mellett szép terméseredménnyel zárhatjuk a szezont. Ebben akarunk és tudunk mi segíteni!

Miért az ACTIV SUPER POWER?

A vízoldékony foszfor (P2O5) tartalom mellett a jelenlevő nitrogén, kálcium, kén, bór és a cink lehetővé teszik a növények kezdeti fejlődési fázisától történő, megfelelő növénytáplálását. Alkalmazásával lehetővé válik, hogy ezeket a szükséges tápanyagokat a mag és a gyökér közelébe juttassuk. Segítve ezzel a foszfor felvehetőségét a növény gyökerének legkritikusabb fejlődési fázisaiban. Ennek eredményképpen egy sokkal erőteljesebb növekedést, fejlődést tapasztalhatunk. Használata mellett a gyökér fejlődésbeli különbsége szemmel látható a gyökérhossz méretében, de különösen a hajszálgyökerek tekintetében erőteljesebb hajszálgyökér képződés tapasztalható.

A legtöbb piacon elérhető mikrogranulátum nitrogént, foszfort és cinket tartalmaz. Ez a három anyag ugyan fontos szerepet tölt be a kezdeti fejlődés során, de hiányzik néhány olyan fontos tápelem ezek mellől – mint a kén, a kálcium, a bór -, amelyek használatával igazán tudunk  segíteni a tápanyagfelvétel hatékonyságán valamint a gyökér rendszer fejlődésében. Nézzük végig miért fontos, hogy ezeket az elemeket tartalmazza egy mikrogranulált, starter műtrágya.

KÉN (S) – Mikrogranulátumok nagy többségében a nitrogén mellett nincs kén. Azért fontos, hogy kén legyen a nitrogén mellett, mert a kéntartalmú fehérjék, – amelyek nagy biológiai aktivitásúak – felépítéséhez elengedhetetlen ennek az elemnek a megléte. Szerepet játszanak az energiaátvitelben (cisztein). Metionin hiányában megáll a növekedés, de mint szerkezet alkotó is jelentős (hídképző elem). Számos növényi anyagcseretermék szintén kén tartalmú (vöröshagyma és a fokhagyma illatanyaga).

KÁLCIUM (Ca) – Két ok, ami miatt a gyökér a fejlődéséhez nem nélkülözheti a kálciumot!  Egyik, ha nincs elegendő mennyiségű Ca a gyökérképződésnél, a gyökércsúcs osztódó szövete elpusztul, a sejtfal nyálkásodni kezd. A másik ok, hogy savanyú talajokon a foszfor nem felvehető! A kálcim pH növelő hatása miatt a foszfor könnyebben felvehetővé válik.

BÓR (B) – Mikroelemek közül a bór nélkülözhetetlensége vált először ismeretessé, gondoljunk csak a cukorrépa termesztésére. A bór élettani szerepe, hogy szabályozza a vízgazdálkodást, a szénhidrátok vándorlását és a fehérjék szintézisét. Ilyen szerepe lehet az auxin (egy növényi hormon, amelynek a szár és a gyökér növekedésének irányításában is szerepe van ) képzésben is, mert bórhiány esetén a virág rosszul fejlődik és a gyökérrendszer satnya marad!

Ezek azok az elemek, amelyek nem hiányozhatnak egy mikrogranulátum műtrágyából, ahhoz hogy megfelelő gyökérfejlődést biztosítsunk növényeink számára!

A fenti okok miatt könnyen belátható, hogy okszerű tápanyag-gazdálkodást csak olyan termékkel tudunk megoldani, amely erre alkalmas és összetetten kezeli egy adott probléma megoldását.

További információ: Bartók Norbert +36 70 886 3127

Őszi vetésű növények táplálása levélen keresztül – táplálás, stresszoldás, energetizálás
Napraforgó termésfokozása levélen keresztül